Nowinki, rozmowy o postaciach, fan art, opowiadania i wiele innych.
Moderator
LOKI
Przyczynił się niechcący do powstania Słońca i Księżyca - porwał na prośbę bogiń dwoje dzieci olbrzyma, który okrzyknął je najpiękniejszymi. Rzeczywiście się takie okazały, boginie chciały je zabić, ale Odyn obronił je i oddał pod opiekę Dniu i Nocy. Chciał wykraść Freyi jej słynny naszyjnik, ale nakrył go inny bóg pilnujący spokoju w Asgardzie. Powalczyli, Loki się zmęczył i przyznał do przegranej, od tej pory bogowie się nie lubią. Zmieniał płeć i kochał się z mężczyznami, raz zamienił się w klacz. Jako mężczyzna spłodził masę dzieci, też z żonami innych bogów.
FREYA
Dla naszyjnika, z którym jest kojarzona, a który był piękną robotą 4 krasnoludów, spędziła noc z każdym z nich. Poza tym spała z każdym Asem, Wanem i Alfem, nawet ze swoim bratem, nawet z ludźmi, sławnymi wojownikami. Jednemu z nich pomogła odzyskać ojcowiznę.
ADMIN
Nie sądziłam, że postać Lokiego jest aż tak... wyraźna
Nie mniej jednak mitologia nordycka jest naprawdę ciekawa i bardzo chętnie o niej poczytam.
Moderator
Moja siostra akurat studiuje filologię germańską i na jednym z przedmiotów mieli się uczyć o mitologii. Jutro postaram się zamieścić opowieści, które mi czytała. I powiem szczerze, że nawet ciekawe .
Co do Lokiego innego zdjęcia nie znalazłam... Cały czas wyskakiwał filmowy Loki
Moderator
Fajne... uwielbiam wszystko związane z kulturami nordyckimi i takie ciekawostki/mity są dla mnie czymś wyjątkowo ciekawym