Polskie forum o animacji "Jak wytresować smoka"

Nowinki, rozmowy o postaciach, fan art, opowiadania i wiele innych.

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Na naszym forum pojawiła się nowa kategoria w Luźnym dziale :) Od dzisiaj możecie też dodawać swoje zdjęcia / rysunki do galerii, która znajduje się w panelu u góry. :)

#1 2014-08-30 16:11:36

Lila_Olo

Moderator

Drobne opowieści: Loki i Freya

LOKI

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Louis_Huard_-_The_Punishment_of_Loki.jpg/640px-Louis_Huard_-_The_Punishment_of_Loki.jpg

Przyczynił się niechcący do powstania Słońca i Księżyca - porwał na prośbę bogiń dwoje dzieci olbrzyma, który okrzyknął je najpiękniejszymi. Rzeczywiście się takie okazały, boginie chciały je zabić, ale Odyn obronił je i oddał pod opiekę Dniu i Nocy. Chciał wykraść Freyi jej słynny naszyjnik, ale nakrył go inny bóg pilnujący spokoju w Asgardzie. Powalczyli, Loki się zmęczył i przyznał do przegranej, od tej pory bogowie się nie lubią. Zmieniał płeć i kochał się z mężczyznami, raz zamienił się w klacz. Jako mężczyzna spłodził masę dzieci, też z żonami innych bogów.

FREYA

http://goddessreawakening.com/wp-content/uploads/2013/12/freyja_100.jpg

Dla naszyjnika, z którym jest kojarzona, a który był piękną robotą 4 krasnoludów, spędziła noc z każdym z nich. Poza tym spała z każdym Asem, Wanem i Alfem, nawet ze swoim bratem, nawet z ludźmi, sławnymi wojownikami. Jednemu z nich pomogła odzyskać ojcowiznę.

#2 2014-08-31 16:16:47

Chinatsa

ADMIN

Re: Drobne opowieści: Loki i Freya

Nie sądziłam, że postać Lokiego jest aż tak... wyraźna
Nie mniej jednak mitologia nordycka jest naprawdę ciekawa i bardzo chętnie o niej poczytam.

- - - - - -
"Szef ochrania to, co jest jego."

#3 2014-08-31 19:26:10

Lila_Olo

Moderator

Moja siostra akurat studiuje filologię germańską i na jednym z przedmiotów mieli się uczyć o mitologii. Jutro postaram się zamieścić opowieści, które mi czytała. I powiem szczerze, że nawet ciekawe .

Co do Lokiego innego zdjęcia nie znalazłam... Cały czas wyskakiwał filmowy Loki

#4 2014-09-09 19:34:55

Momomai8

Moderator

Fajne... uwielbiam wszystko związane z kulturami nordyckimi i takie ciekawostki/mity są dla mnie czymś wyjątkowo ciekawym

,,Normalni ludzie danwno by się stąd wynieśli, ale nie my! Jesteśmy wikingami!"

Admin Moderator Użytkownik

Stopka forum

RSS